GLOBAL IQLIM O’ZGARISHINING O’ZBEKISTONDAGI SUV RESURSLARI TANQISLIGIGA TA’SIRLARI TAHLILI - Mamatkulov Nurbek Kamiljon o’g’li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola iqlim o‘zgarishining O‘zbekiston suv resurslari va iqtisodiyotiga qilayotgan murakkab ta’sirini tahlil qiladi. Tadqiqot shuni ko‘rsatadiki, muzliklarning jadal erishi, bug‘lanish jarayonlarining kuchayishi va qurg‘oqchiliklar ko‘payishi mintaqada suv tanqisligini kuchaytiruvchi asosiy omillar hisoblanadi. Bu ekologik o‘zgarishlar qishloq xo‘jaligi, energetika va sanoat sohalariga jiddiy zarar yetkazmoqda, natijada mamlakat iqtisodiy barqarorligiga tahdid solinmoqda. Maqolada muammoning sabablari, iqtisodiy oqibatlari, so‘nggi yillardagi tendensiyalar va kelajak prognozlari, shuningdek, muammoni yumshatish yo‘llari yoritilgan. Xalqaro tashkilotlar va ilmiy manbalarga tayanib, suvni tejovchi ilg‘or texnologiyalarni joriy etish, irrigatsiya tizimini modernizatsiya qilish va kuchli xalqaro hamkorlikning ahamiyati ta’kidlanadi.