TASVIRNI YAXSHILASH VA RESTAVRATSIYA QILISH - Qodirov Oyatbek Bahodirjon o'g'li; Dalibekov Lochinbek Rustambekovich (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Maqolada tasvirni yaxshilash va restavratsiya qilish sohasidagi zamonaviy raqamli metodlar, algoritmlar va texnologiyalar tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida filtrlar, interpolatsiya, inpainting va sun’iy neyron tarmoqlari yordamida shovqin kamaytirish, kontrastni oshirish, ranglarni optimallashtirish hamda shikastlangan yoki yo‘qolgan detallarni tiklash jarayonlari o‘rganildi. Tasvir sifatini baholash uchun PSNR va SSIM ko‘rsatkichlari hamda vizual taqqoslash metodlari qo‘llanildi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, turli algoritmlarning kombinatsiyasi murakkab va shovqinli tasvirlarda yuqori samaradorlikni ta’minlaydi, bu esa arxiv hujjatlari, san’at asarlari va media materiallarini saqlash va qayta ishlashda amaliy qo‘llanilishini kafolatlaydi. Tadqiqot natijalari ilmiy, tarixiy va amaliy jihatdan ahamiyatli bo‘lib, kelajakda sun’iy intellekt va chuqur o‘rganish algoritmlari yordamida tasvir sifatini yanada oshirish imkoniyatlarini ko‘rsatadi.