SIGNALNI QAYTA ISHLASH VA SAMARADORLIK - Qodirov Oyatbek Bahodirjon o'g'li; Dalibekov Lochinbek Rustambekovich (TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu tadqiqot signalni qayta ishlash va uning samaradorligini oshirish masalalariga bag‘ishlangan bo‘lib, unda raqamli filtrlash, tezkor Furye o‘zgartirish, adaptiv va statistik algoritmlarning amaliy ishlash samaradorligi tahlil qilindi. Tadqiqot jarayonida signal sifatini baholash mezonlari sifatida signal va shovqin nisbati, o‘rtacha kvadrat xatolik, hisoblash murakkabligi, ishlov berish vaqti hamda energiya va xotira resurslaridan foydalanish darajasi qo‘llanildi. Olingan natijalar turli algoritmlarning afzallik va cheklovlarini aniqlash, optimal yechimlarni tanlash va real tizimlarda qo‘llash imkoniyatlarini ko‘rsatdi. Tadqiqot signalni qayta ishlash usullarining samaradorligini oshirish, ularni amaliy sohalarda qo‘llash va kelajakdagi izlanishlar uchun ilmiy-amaliy asos yaratish bilan bog‘liq. Mazkur ish aloqa tizimlari, multimedia texnologiyalari, tibbiy diagnostika va sanoat monitoringi kabi yo‘nalishlarda yuqori sifatli va barqaror signalni ta’minlash imkoniyatlarini kengaytirishga xizmat qiladi.