O‘ZBEKISTONDA NORASMIY BANDLIKNI QISQARTIRISH: KOMPLEKS YONDASHUV VA YANGI MEXANIZMLAR - Levakov Izzatulla Nematillayevich; O‘ktamov Shoxruxbek Ulug‘bek o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya mazkur maqolada O‘zbekistonda norasmiy bandlikni qisqartirish va mehnat munosabatlarini rasmiylashtirish bo‘yicha amalga oshirilayotgan kompleks chora-tadbirlar tahlil qilingan. Xususan, Prezident farmonlari, Hukumat qarorlari hamda vazirlik va idoralararo hamkorlik asosida ishlab chiqilgan normativ-huquqiy mexanizmlar yoritilgan. Norasmiy bandlikni aniqlash, raqamli tizimlar orqali nazoratni kuchaytirish, ish beruvchilarni rag‘batlantirish va javobgarlik choralarini kuchaytirish masalalariga alohida e’tibor qaratilgan. Shuningdek, Xalqaro mehnat tashkiloti tavsiyalari asosida mehnat bozori monitoringi va ishchi kuchi kuzatuvlari orqali norasmiy bandlikni baholash mexanizmlari ko‘rib chiqilgan.