TEMIR YO‘L TRANSPORTI KORXONALRIDA BUXGALTERIYA HISOBI TIZIMINI XUSUSIYATLARI - RAXIMOVA ONAXON OZOD QIZI (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Mazkur tezisda temir yo‘l transporti korxonalarida buxgalteriya hisobi tizimining o‘ziga xos xususiyatlari yoritib berilgan. Temir yo‘l sohasida amalga oshiriladigan xo‘jalik operatsiyalarining murakkabligi, uzoq muddatli asosiy vositalarning ulushi yuqoriligi, tashish xarajatlarini aniqlash va hisobga olishning maxsus tartibi buxgalteriya hisobini tashkil etishda alohida yondashuvni talab etadi. Tadqiqotda daromad va xarajatlarni hisobga olish, amortizatsiya siyosati, yo‘lovchi va yuk tashish faoliyatining buxgalteriya hisobi, shuningdek, temir yo‘l korxonalarida moliyaviy hisobotni shakllantirish jarayonlari tahlil qilingan. Tadqiqot natijalari temir yo‘l transporti korxonalarida buxgalteriya hisobi tizimini takomillashtirish va moliyaviy boshqaruv samaradorligini oshirishga xizmat qiladi.