ТИББИЙ ТАЪЛИМ РИВОЖЛАНИШИДА ФАРМАЦЕВТИК БОТАНИКА ВА ФАРМАКОГНОЗИЯ ФАНЛАРИНИНГ ЎРНИ - Хасанова Г.Р; Каримова З; Даниярова Севинч; Санжарова Амина (TADQIQOTLAR, 2025)
Аннатация:Замонавий тиббий таълим тизимида табиий дори воситаларини ўрганиш, уларнинг кимёвий тузилиши, фракциялари, биологик фаолликлари ва амалиётдаги қўлланиш имкониятларини аниқлаш муҳим ўрин тутади. Бу жараёнда фармацевтик ботаника ва фармакогнозия фанлари медицина, фармация ва биотехнология соҳалари учун асосий илмий базани шакллантиради. Ўсимликлар дунёси хозирги кунда ҳам фармакотерапиянинг муҳим манбаи бўлиб, дори воситаларининг 40–50% и биологик фаол моддаларга бой доривор ўсимликларнинг турли қисмларидан олинади. Шу боис, мазкур фанларнинг ролини чуқур ўрганиш тиббий таълимнинг стратегик вазифаларидан биридир.