“LAYLI VA MAJNUN” DOSTONIDA ISHQ TALQINI - Uktamjonova Mohinur Faxriddin qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu maqola Alisher Navoiyning mashhur “Layli va Majnun” dostoni doirasida ishq tushunchasini tahlil qiladi. Dastlab, ishqning falsafiy va adabiy talqinlari ko‘rib chiqiladi, so‘ngra Navoiyning asaridagi Layli va Majnun obrazlari orqali ishqning mohiyati, inson qalbiga ta’siri va uning ma’naviy yuksalishga olib kelishi o‘rganiladi. Maqolada shuningdek, ishq tushunchasining o‘rta asrlar fors- turkiy adabiyotlaridagi o‘rni va Navoiyning ijodidagi o‘ziga xosligi ham yoritiladi. Xulosa qilganda, Navoiyning “Layli va Majnun” dostoni ishqni nafaqat romantik tuyg‘u, balki insoniy va ma’naviy kamolot vositasi sifatida talqin qilinishini ko‘rsatadi.