BIOLOGIK MODELLARGA DOIR MASALALAR TAHLILI - Sharofutdinov Iqboljon Usmonjon oʻgʻli.; Ibrohimjonov Ma’rufjon Hokimjon o’g’li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Ushbu maqolada biologik modellashtirish va biologik tizimlarga doir masalalarning nazariy asoslari hamda ularning zamonaviy fan va texnologiyalardagi o‘rni yoritiladi. Biologik jarayonlarning murakkabligi va ko‘p omilliligi ularni matematik va kompyuter modellari orqali o‘rganish zaruratini yuzaga keltirishi asoslab beriladi. Maqolada populyatsiya dinamikasi, ekologik tizimlar barqarorligi, kasalliklarning tarqalishi va hujayra darajasidagi jarayonlarni modellashtirish misollarida biologik modellarning amaliy ahamiyati tahlil qilinadi. Modellashtirish jarayonida soddalashtirish, parametrlarni tanlash va natijalarni real ma’lumotlar bilan taqqoslash masalalariga alohida e’tibor qaratiladi. Shuningdek, biologik modellashtirishning ta’lim, tibbiyot va ekologiya sohalaridagi imkoniyatlari ko‘rsatib beriladi.