DAVLATNING BUDJET-SOLIQ SIYOSATI VA UNING MAKROIQTISODIY BARQARORLIKKA TA’SIRI - Hayitov Jamshid Xolvoyevich; Ismoilov Komronbek (TADQIQOTLAR, 2025)
Mazkur ilmiy maqolada davlatning budjet-soliq siyosati iqtisodiyotni makroiqtisodiy tartibga solishning asosiy mexanizmi sifatida chuqur nazariy va amaliy jihatdan tahlil qilinadi. Fiskal siyosatning mohiyati, uning davlat moliyasini boshqarishdagi institutsional ahamiyati, iqtisodiy o‘sish, inflyatsiya, bandlik va investitsion jarayonlarga ko‘rsatadigan ta’siri kompleks yondashuv asosida o‘rganiladi. Tadqiqotda budjet daromadlari va xarajatlari o‘rtasidagi nisbat, budjet taqchilligi va davlat qarzining barqarorligi masalalari zamonaviy iqtisodiy nazariyalar nuqtayi nazaridan tahlil qilinadi. Shuningdek, o‘zbekiston respublikasida 2020–2024 yillarda amalga oshirilgan budjet-soliq islohotlari empirik ma’lumotlar asosida baholanib, fiskal siyosat samaradorligini oshirishga qaratilgan ilmiy asoslangan takliflar ishlab chiqiladi.