TRANZAKSIYALAR O‘RTASIDAGI KONFLIKTLAR - Tojimamatov Israiljon Nurmamatovich; Tursunaliyeva Odinaxon Erkinboy qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Tranzaksiyalar o‘rtasidagi konfliktlar: Tranzaksiya tushunchasi: Tranzaksiya— bu ma’lumotlar bazasida bajariladigan mantiqan bog‘langan amallar ketma-ketligi bo‘lib, ular to‘liq bajarilishi yoki umuman bajarilmasligi kerak. Tranzaksiyalar ACID tamoyiliga asoslanadi: Atomicity-atomiklik, Consistency-izchillik, Isolation- izolyatsiya, Durability- davomiylik. Tranzaksiyalar bir vaqtning o‘zida bajarilganda ular orasida muayyan resurslar uchun raqobat yuzaga keladi, bu esa konfliktlarni keltirib chiqaradi. Tranzaksiyalar o‘rtasidagi konfliktlar sabablari: Bir nechta tranzaksiyalar parallel ishlaganda quyidagi holatlar bo‘lishi mumkin: Bir xil jadvallar bilan ishlash,bir xil satr yoki ustunlardan foydalanish, qulf (lock) mexanizmlarining noto‘g‘ri boshqarilishi, Resurslarning yetishmasligi, Izolyatsiya darajasining past tanlanishi, Konfliktlar asosan o‘qish va yozish amallari o‘rtasidagi to‘qnashuvlardan kelib chiqadi.