MAKTAB YOSHIDAGI DUDUQLANUVCHI BOLALARDA EMOTSIONAL IRODAVIY HOLATNING NUTQ SURATIGA TAʼSIRI VA INTEGRATIV LOGOPEDIK YONDASHUV SAMARADORLIGI - Abdujabborova Dilafruz Nozimjon qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Ushbu maqolada maktab yoshidagi duduqlanuvchi bolalarda emotsional- irodaviy holatning nutq sur’ati va nutq ravonligiga ta’siri ilmiy-nazariy hamda amaliy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda bolalarning emotsional holati (tashvish, qo‘rquv, o‘ziga ishonchsizlik) va irodaviy sifatlari (sabr, o‘zini boshqarish, qat’iyatlilik) duduqlanishning namoyon bo‘lish darajasi hamda nutq tezligiga qanday ta’sir ko‘rsatishi yoritib beriladi. Shuningdek, integrativ logopedik yondashuv asosida olib borilgan korreksion-rivojlantiruvchi mashg‘ulotlarning samaradorligi baholanadi. Integrativ yondashuv logopedik, psixologik va pedagogik metodlarni uyg‘unlashtirgan holda bolalarning nutq sur’atini me’yorlashtirish, emotsional barqarorligini mustahkamlash va ijtimoiy moslashuvini yaxshilashga xizmat qilishi asoslab beriladi. Maqola natijalari amaliyotchi logopedlar, pedagog-psixologlar hamda inklyuziv ta’lim tizimi mutaxassislari uchun metodik ahamiyatga ega.