GRIPP VIRUSLARI: ETIOLOGIYASI, STRUKTURASI VA PROFILAKTIKASI - Xushnudbekova Rayyona Nodirbek qizi; Erkinjonova Rayhona Farxodbek qizi; Raxmatillayeva Rayyona Dilshodbek qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Ushbu maqolada gripp viruslarining etiologiyasi, genetik tuzilishi, antigenik o‘zgarish mexanizmlari, patogenezi va profilaktik muolajalari chuqur ilmiy asosda tahlil qilinadi [1,2]. Gripp viruslari yuqori o‘zgaruvchanligi bilan biologik ahamiyatga ega bo‘lib, inson populyatsiyasida mavsumiy epidemiyalar va yirik pandemiyalarni keltirib chiqarishi mumkin. Maqolada virusning A, B turlari o‘rtasidagi farqlar, segmentlangan RNK strukturasining ahamiyati, antigenik drift va shift mexanizmlarining epidemiyalardagi roli, shuningdek zamonaviy vaksina texnologiyalari ko‘rib chiqilgan