URBANIZATSIYA SHAROITIDA LANDSHAFT ESTETIKASI VA SHAHAR MUHITINING VIZUAL SIFATI - Norova Nargiza Saidovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Mazkur maqolada zamonaviy urbanizatsiya jarayonlari sharoitida landshaft estetikasi va uning shahar muhitining vizual sifati hamda ijtimoiy-psixologik holatga ta’siri ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Landshaft estetikasi shahar makonida nafaqat bezak elementi, balki ekologik, ijtimoiy va madaniy muhitni shakllantiruvchi muhim omil sifatida ko‘rib chiqiladi. Tabiiy va sun’iy elementlarning uyg‘unligi, rang, shakl, kompozitsiya va fazoviy yechimlar orqali shaharlarning estetik qiyofasini shakllantirish masalalari yoritiladi. Xorijiy tajribalar asosida estetik landshaftlarni yaratish usullari tahlil qilinib, O‘zbekiston shaharlarida ushbu yondashuvlarni qo‘llash istiqbollari asoslab beriladi.