LANDSHAFT ARXITEKTURASI VA BARQAROR RIVOJLANISH: MADANIY VA TABIIY MUHITNI SAQLASH MAS’ULIYATI - Norova Nargiza Saidovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Mazkur maqolada zamonaviy urbanizatsiya sharoitida landshaft arxitekturasining ekologik, estetik va ijtimoiy ahamiyati, shuningdek, tabiiy va madaniy landshaftlarni saqlash mas’uliyati ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Shaharlarning jadal rivojlanishi jarayonida tabiiy muhitga tushayotgan antropogen bosim kuchayib, tarixiy va madaniy landshaftlarning yo‘qolish xavfi ortib bormoqda. Ushbu tadqiqot landshaft arxitekturasining shahar muhitida barqaror rivojlanishni ta’minlashdagi o‘rni, yashil infratuzilmani rivojlantirish, estetik muhit yaratish hamda jamiyatning ekologik madaniyatini yuksaltirishdagi ahamiyatini o‘rganishga qaratilgan. Tadqiqot davomida landshaft arxitekturasining ta’lim tizimi, davlat siyosati va jamoatchilik faoliyati orqali rivojlanishi, shuningdek, madaniy meros sifatida landshaftlarni asrab- avaylash masalalari tahlil qilindi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, landshaft muhitining barqaror rivojlanishi ilmiy asoslangan rejalashtirish, estetik yondashuv va jamiyatning faol ishtirokiga bevosita bog‘liqdir.