NISHOTIYNING “HUSNU DIL” DOSTONIDA AXLOQIY MASALALAR TALQINI - Qolandarova Dilafruz Karimovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada XVIII asr o‘zbek adabiyotining yirik namoyandasi Muhammadniyoz Nishotiyning “Husnu Dil” dostiining g‘oyaviy-badiiy mundarijasi, xususan, undagi axloqiy-ta’limiy masalalar keng qamrovli tahlil qilinadi. Muallif asardagi ramziy obrazlar — Dil, Husn, Aql, Nazar va Himmat orqali inson kamoloti, nafsni jilovlash, sabr va qalb pokligi kabi tushunchalarni falsafiy tadqiq etgan. Maqolada dostonning komil inson tarbiyasidagi ahamiyati va uning bugungi kundagi ma’naviy dolzarbligi ilmiy asoslab berilgan.