FARG‘ONA VILOYATIDA OGIR YOD TANQISLIGI SHAROITIDA YASHOVCHI 1 – TUR QANDLI DIABET BO‘LGAN AYOLLARDA REPRODUKTIV BUZILISHLARNING XUSUSIYATLARI - Raximova Xushnoza Shoirjon qizi; Karimova Muqima Muhammadsodiqovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Farg‘ona viloyatida og‘ir yod tanqisligi sharoitida yashovchi 1–tur qandli diabet (1-TQD) bilan kasallangan ayollarda uchraydigan reproduktiv tizim buzilishlarining asosiy xususiyatlari yoritilgan. Yod tanqisligi va qandli diabetning gormonal muvozanatga ta’siri, hayz sikli buzilishlari, bepushtlik, homiladorlik asoratlari hamda qalqonsimon bez faoliyati bilan bog‘liq o‘zgarishlar tahlil qilingan. Tadqiqot natijalari hududiy xususiyatlarni inobatga olgan holda ayollarning reproduktiv salomatligini yaxshilash uchun kompleks yondashuv zarurligini ko‘rsatadi.