QANDLI DIABET 2 – TURI MAVJUD AYOLLARDA YURAK QON TOMIR YETISHMOVCHILIGIDA DAVOLASHNI OPTIMALLASHTIRISH - Taxirova Nigoraxon Rustamjon qizi; Karimova Muqima Muhammadsodiqovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Qandli diabetning 2-turi ayollar orasida keng tarqalgan bo‘lib, yurak-qon tomir tizimi asoratlari bilan birga kechganda kasallikning og‘irligi va o‘lim xavfi sezilarli darajada ortadi. Ayniqsa, yurak-qon tomir yetishmovchiligi mavjud bo‘lgan bemorlarda metabolik buzilishlar, insulin rezistentligi va surunkali yallig‘lanish jarayonlari davolash samaradorligini pasaytiradi. Ushbu maqolada 2-tur qandli diabetga chalingan ayollarda yurak-qon tomir yetishmovchiligi fonida davolashni optimallashtirish masalalari yoritilgan. Zamonaviy glyukozani nazorat qilish usullari, yurak yetishmovchiligi uchun qo‘llaniladigan dori vositalari hamda ularning o‘zaro ta’siri tahlil qilinadi. Individual yondashuv, kompleks terapiya va hayot tarzini o‘zgartirish orqali davolash samaradorligini oshirish imkoniyatlari ko‘rib chiqiladi.