MAVZU: BOSH VA ORQA MIYADA QON AYLANISHLARNING BUZILISHLARI - Xojiyeva Xayitxon Tolipovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Bosh va orqa miyaning qon bilan ta’minlanishi. Bosh miya, asosan, ikki juft qontomir bilan ta’minlanadi: ichki uyqu arteriyasi va umurtqa arteriyasi. Ichki uyqu arteriyasini boshqa nom bilan karotit tizim ham deyiladi. Bu tizim orqali 70 % qonni bosh miya oladi. Qolgan 30 % qonni esa umurtqa arteriyasi olib keladi (23-rasm). Karotit tizim, o‘z navbatida, quyidagi shoxchalarga bo‘linadi: I.Umumiy uyqu arteriyasi chap tomondan aorta yoyidan, o‘ng tomondan esa o‘mrov osti arteriyasida boshlanadi.