АЙЛАНМА КАПИТАЛНИ БОШКАРИШ ВА УНИ КОМПАНИЯ ИКТИСОДИЙ НАТИЖАЛАРИГА ТАЬСИРИ - Караматова Надира Тойеровна (TADQIQOTLAR, 2026)
Аннотация. Мазкур мақолада айланма капитални бошқаришнинг назарий асослари ва унинг корхоналар иқтисодий натижаларига таъсири таҳлил қилинган. Айланма капитал элементлари — пул маблағлари, дебиторлик қарзлари, захиралар ва қисқа муддатли мажбуриятларни самарали бошқариш орқали корхонанинг ликвидлиги, молиявий барқарорлиги ва рентабеллигини ошириш имкониятлари ўрганилган. Тадқиқот жараёнида Ўзбекистон корхоналари фаолиятига хос хусусиятлар инобатга олинган ҳамда айланма капитални бошқариш самарадорлигини оширишга қаратилган амалий таклиф ва тавсиялар ишлаб чиқилган. Шунингдек, мақолада айланма капитал айланиш тезлиги, дебиторлик қарзларини қисқартириш ва товар-моддий захиралар ҳажмини оптималлаштириш орқали молиявий натижаларни яхшилаш масалалари атрофлича таҳлил қилинган. Таҳлил натижалари айланма капитални бошқаришда инновацион молиявий воситалар ва мониторинг тизимларидан фойдаланиш корхоналар самарадорлигини оширишга ижобий таъсир кўрсатишини тасдиқлайди. Мақола натижалари корхоналар молиявий бошқарув тизимини такомиллаштиришда, айниқса, миллий иқтисодиёт шароитида барқарор ривожланишни таъминлашда муҳим аҳамият касб этади.