GLOBAL BOSHQARUVDA SUN’IY INTELLEKTNING SIYOSIY-AXLOQIY PARADIGMALARI - Madraximov Azamat Adilovich (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Maqolada global boshqaruv tizimida sun’iy intellekt texnologiyalarini joriy etishning siyosiy-axloqiy jihatlari va ularning zamonaviy xalqaro munosabatlarga ta’siri tadqiq etiladi.Sun’iy intellekt nafaqat texnologik vosita, balki xalqaro xavfsizlik, davlat suvereniteti va inson huquqlari tushunchalarini qayta belgilovchi yangi paradigmalar manbai ekanligini asoslaydi. Maqolada algoritmik boshqaruv sharoitida demokratik qadriyatlarni saqlash, “raqamli diktatura” xavfi va global qarorlar qabul qilishda texnologik tarafkashlik (algorithmic bias) muammolari tahlil qilinadi. Tadqiqot natijasida, global miqyosda sun’iy intellektning axloqiy kodeksini ishlab chiqishda madaniy xilma-xillikni hisobga olish va inson markazlashgan (human-centric) yondashuvni joriy etish bo‘yicha tavsiyalar ilgari suriladi.