CHAQALOQLARDA TUGʻMA YURAK NUQSONLARINI ERTA DIAGNOSTIKA QILISHNING AXAMIYATI - Xabibullayeva Nazokatoy (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada chaqaloqlarda uchraydigan tug‘ma yurak nuqsonlarini (TYN) erta aniqlashning klinik, patofiziologik va ijtimoiy ahamiyati yoritilgan. Tug‘ma yurak nuqsonlari neonatal davrda yuqori mortalitet va nogironlikka olib keluvchi asosiy patologiyalardan biri hisoblanadi. Erta diagnostika usullari, jumladan, prenatal skrining, pulsoksimetriya, ekokardiyografiya va klinik tekshiruvlarning samaradorligi tahlil qilinadi. Maqolada erta tashxis qo‘yish orqali davolash natijalarini yaxshilash, asoratlarning oldini olish va chaqaloqlar hayot sifatini oshirish imkoniyatlari ilmiy manbalar asosida asoslab berilgan.