KARDIOMIOTSITLARDA REFRAKTORLIK DAVRINING KECHISHI VA AHAMIYATI - Ro'zimov Mirjalol Bekzod o'g'li; Feruza Kutliyeva (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Kardiomiotsitlar yurak mushak hujayralari bo‘lib, yurakning asosiy qismini tashkil etadi va yurak qisqarishlarini, ya’ni sistolani ta’minlaydi. Yurak faoliyatining izchil va ritmik tarzda davom etishi, yurak hujayralarida elektromexanik jarayonlarning tartibli kechishi, butun organizmning oziqlanishi va hayotiy faoliyatining ta’minlanishiga zamin yaratadi. Shunday murakkab va bir-biriga bog‘liq tizimda har bir hujayra darajasida bo‘ladigan elektromexanik o‘zgarishlarning bir yo‘li - bu refraktorlik davri hisoblanadi.