ZAHIRIDDIN MUHAMMAD BOBUR SHE’RIYATIDA MAVZULAR XILMA-XILLIGI - Zakirova Maqsuda Atayevna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annatatsiya. Mazkur maqolada buyuk davlat arbobi va shoir Zahiriddin Muhammad Bobur she’riyatida mavzular rang-barangligi ilmiy-nazariy va badiiy- estetik jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda Bobur g‘azal, ruboiy va qit’alarida aks etgan ishq-muhabbat, vatan sog‘inchi, hayot falsafasi, sadoqat, ma’naviy poklik, hukmdorlik mas’uliyati kabi yetakchi mavzular tizimli ravishda o‘rganiladi. Shoir ijodidagi mavzular xilma-xilligi uning murakkab hayot yo‘li, siyosiy kurashlari va ichki ruhiy kechinmalari bilan chambarchas bog‘liq ekani ilmiy asosda yoritiladi. Maqolada Bobur lirikasining mumtoz turkiy adabiyot an’analari bilan uzviy aloqasi ochib berilib, Navoiy maktabi ta’siri bilan birga shoirning individual poetik uslubi ham alohida tahlil qilinadi. Bobur she’riyatidagi insoniy tuyg‘ularning samimiyligi, hayotiylik va realizm unsurlarining kuchli ekani ta’kidlanadi. Uning ishqiy she’rlari nafaqat romantik tuyg‘ularni, balki sadoqat, vafodorlik va ma’naviy mas’uliyatni ham o‘zida mujassam etgani ko‘rsatib beriladi. Shuningdek, maqolada Bobur lirikasida tarixiy-memuaristik ruhning mavjudligi, shoirning shaxsiy taqdiri bilan bog‘liq iztiroblar she’riy obrazlarga qanday singgani tahlil etiladi. Tadqiqot natijalariga tayangan holda Bobur she’riyatini zamonaviy ta’lim jarayonida o‘rganish va targ‘ib etish bo‘yicha amaliy-metodik tavsiyalar ishlab chiqiladi. Maqola adabiyotshunoslik, mumtoz adabiyot va madaniyatshunoslik sohalarida olib borilayotgan ilmiy izlanishlar uchun muhim manba bo‘lib xizmat qilishi mumkin.