XXI ASR BOSHLARIDA JAXON SIYOSATIDA KICHIK DAVLATLARNING ROLINING O‘ZGARISHI: QUVAYT VA QATAR DAVLATLARI MISOLIDA - Akoburxonova Shaxzoda; Madraimov Askariy (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: XX asrda “kichik davlat” odatda cheklangan geografik, demografik va harbiy qudrat hamda tashqi siyosatdagi qaramlik bilan tavsiflangan. XXI asrda esa globalizatsiya, kommunikatsiya inqilobi va “yumshoq kuch”ning ortishi bu paradigmani tubdan o‘zgartirdi. Bugungi kichik davlatlar strategik afzalliklaridan foydalangan holda global siyosatda mustaqil va ba’zan hal qiluvchi rol o‘ynay oladi. Fors ko‘rfazidagi Quvayt va Qatar bunaqa misollardir: cheklangan resurslariga qaramay, ular strategik mavqe va aqlli tashqi siyosat orqali mintaqaviy va global miqyosda muhim o‘yinchilarga aylanishdi. Maqola kichik davlatlar konsepsiyasining nazariy evolyutsiyasini ko‘rib, Quvayt va Qatar misollarini qiyosiy tahlil qiladi va ularning global siyosatdagi yangi imkoniyatlarini baholaydi. Tadqiqot usullari sifatida tarixiy-tahliliy, tizimli-taqqoslash va ikkinchi darajali manbalar tahlili qo‘llanilgan.