O‘TKIR YURAK-TOMIR YETISHMOVCHILIGIDA REANIMATSIYA VA INTENSIV TERAPIYA - Abdullayeva Madina Mashrabjon Qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada O‘tkir yurak-tomir yetishmovchiligi (O‘YTY) hayot uchun xavfli bo‘lgan klinik holat bo‘lib, yurakning nasoslik funksiyasi keskin buzilishi natijasida to‘qimalar va hayotiy muhim a’zolarning qon bilan ta’minlanishi yetarli bo‘lmay qoladi. Ushbu maqolada o‘tkir yurak-tomir yetishmovchiligining etiologiyasi, patogenezi, klinik belgilari, diagnostikasi, reanimatsiya choralari hamda intensiv terapiya tamoyillari keng yoritilgan. Zamonaviy reanimatsiya va intensiv davolash usullarining ahamiyati, shoshilinch tibbiy yordam ko‘rsatish algoritmlari hamda bemor hayotini saqlab qolishdagi roli halide fikr va mulohazalar yuritiladi va atroflicha javob beriladi.