INKLYUZIV TA’LIMDA AUTIZM SINDROMLI BOLALARNING NUTQINI RIVOJLANTIRISHDA MULOQOTNING AHAMIYATI - Ortiqova Sevara Ulugʻbek qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Mazkur maqolada inklyuziv ta’lim sharoitida autizm sindromli bolalarning nutqini rivojlantirish jarayonida muloqotning tutgan o‘rni va ahamiyati ilmiy-nazariy hamda amaliy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda autizm spektr buzilishi bo‘lgan bolalarda nutq va kommunikativ faoliyatning o‘ziga xos xususiyatlari, muloqot jarayonidagi qiyinchiliklar hamda ularni bartaraf etish yo‘llari yoritilgan. Maqolada muloqotni rivojlantirishga yo‘naltirilgan pedagogik va logopedik yondashuvlarning inklyuziv ta’lim tizimidagi ahamiyati ochib beriladi. Shuningdek, muloqotga asoslangan metodlar orqali autizm sindromli bolalarda nutqiy faollikni oshirish, ijtimoiy moslashuvni kuchaytirish va o‘quv jarayonida samaradorlikka erishish imkoniyatlari ko‘rsatib berilgan. Tadqiqot natijalari muloqotga yo‘naltirilgan ta’limiy yondashuv autizm sindromli bolalarning nutqiy va ijtimoiy rivojlanishiga ijobiy ta’sir ko‘rsatishini tasdiqlaydi. Mazkur maqola inklyuziv ta’lim muassasalari pedagoglari, logopedlar va maxsus pedagoglar uchun amaliy ahamiyatga ega.