ALALIYA NUTQ NUQSONIGA EGA MAKTABGACHA YOSHDAGI BOLALARDA MULOQOT VA NUTQNI RIVOJLANTIRISHNING INTEGRATSIYALASHGAN METODIKASI - Murodaliyeva Gulzoda Turdiali qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Mazkur maqolada alaliya nutq nuqsoniga ega maktabgacha yoshdagi bolalarda muloqot va nutqni rivojlantirish jarayonini samarali tashkil etish masalalari yoritilgan. Tadqiqotda nutqiy buzilishlarning bolaning kommunikativ faoliyatiga ta’siri, shuningdek, nutq va muloqotni rivojlantirishda integratsiyalashgan metodikaning ahamiyati tahlil qilinadi. Maqolada logopedik, psixologik va pedagogik yondashuvlarning o‘zaro uyg‘unlashuvi asosida ishlab chiqilgan metodikalar orqali bolalarda nutqiy faollikni oshirish, lug‘at boyligini kengaytirish, fonematik idrokni rivojlantirish hamda muloqotga kirishish ko‘nikmalarini shakllantirish imkoniyatlari ko‘rib chiqilgan. Tadqiqot natijalari integratsiyalashgan metodik yondashuv alaliyaga ega bolalarning nutqiy rivojlanishida ijobiy dinamika kuzatilishini ko‘rsatdi. Ushbu maqola maktabgacha ta’lim muassasalari logopedlari, maxsus pedagoglar hamda tadqiqotchilar uchun amaliy va nazariy ahamiyatga ega.