ANTIBIOTIKLAR SAMARADORLIGINI OSHIRUVCHI VA NOJO‘YA TA’SIRLARINI KAMAYTIRUVCHI DORIVOR O‘SIMLIKLAR - N.N. Yormuxamedova; Mirazim Lapasov; Usmonova Bibiniso; Sariyeva Xosiyat (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu ilmiy maqolada antibiotiklar samaradorligini oshirish va ularning nojo‘ya ta’sirlarini kamaytirishda dorivor o‘simliklarning o‘rni tahlil qilinadi. So‘nggi yillarda antibiotik rezistentlikning ortishi va antibiotiklar bilan bog‘liq toksik asoratlar fitoterapiyani yordamchi davolash usuli sifatida o‘rganishni dolzarb masalaga aylantirdi. Maqolada dorivor o‘simliklarning antibiotiklar bilan sinergik ta’siri, farmakodinamik va farmakokinetik mexanizmlari hamda klinik ahamiyati ilmiy manbalar asosida yoritilgan.