O‘ZBEKISTONDA ALLERGIK RINITNING TARQALISHI VA KLINIK XUSUSIYATLARI (SHAHAR VA QISHLOQ AHOLISI MISOLIDA) - Esonova Orzigul Shamshiddinovna; Abduraxmonov Xasan Baxodir o’g’li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: So‘nggi o‘n yilliklar davomida O‘zbekistonda aholi salomatligiga alohida e’tibor qaratilib, keng ko‘lamdagi epidemiologik tadqiqotlar jilosi ko‘plab kasalliklarning tarqalish ko‘rsatkichlarini aniqlashda muhim ahamiyat kasb etmoqda. Ularning orasida allergik rinit ham bor bo‘lib, bugungi kunda u aholi salomatligiga zarar yetkazuvchi asosiy kasalliklardan biriga aylangan. Bu kasallik nafaqat katta yoshdagilar, balki bolalar va o‘smirlar, shuningdek har xil hudud aholisi orasida tez- tez uchrab turadi. Allergik rinit — burun shilliq qavatining haddan tashqari sezgirligi va ayrim tashqi allergenlarga reaksiya qilib, doimiy yoki mavsumiy burun bitishi, aksirish, burun oqishi va qichishishi bilan namoyon bo‘ladigan kasallikdir.