GIPOKSIYA VA ORGANIZMNING FIZIOLOGIK MOSLASHUV MEXANIZMLARI - Musurmonov Bekzod Jamshid o’g’li; Absamatova Dilnura Baxodir qizi; Mamadiyorova Dilshoda Umirzakovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu ilmiy maqolada gipoksiya tushunchasi, uning kelib chiqish sabablari va asosiy turlari batafsil yoritilgan. Organizmning kislorod yetishmovchiligiga nisbatan yuzaga keladigan fiziologik moslashuv mexanizmlari, jumladan nafas olish, yurak-qon tomir va gematologik tizimlar tomonidan amalga oshiriladigan kompensator reaksiyalar tahlil qilingan. Shuningdek, hujayra darajasida energiya almashinuvi va metabolik jarayonlardagi o‘zgarishlar ko‘rib chiqilgan. Gipoksiyaning uzoq davom etishi natijasida yuzaga keladigan patologik holatlar va ularning klinik ahamiyati yoritilgan. Maqola gipoksiya bilan bog‘liq fiziologik jarayonlarni chuqurroq tushunishga xizmat qiladi.