PUL AYALANMASI VA UNING TARKIBI: NAZARIYASI, AMALIYOT VA ZAMONAVIY TRENDLAR - Muxammadiyev Kamoliddin G’ulomiddinovich; Xayrullayev Shoxrux Xayrulla o’g’li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu ilmiy maqolada pul aylanmasining nazariy asoslari, uning tarkibiy qismlari, boshqarish mexanizmlari va zamonaviy rivojlanish tendensiyalari keng yoritilgan. Maqolada pulning tarixiy evolyutsiyasi, naqd va naqd bo‘lmagan aylanma shakllari, pul massasi ko‘rsatkichlari (M0, M1, M2, M3) tahsil qilinadi. Markaziy bankning pul aylanmasini tartibga solishdagi roli, foiz stavkalari, zaxira normalari kari instrumentlar tahlil qilinadi. Zamonaviy davrda raqamlashtirish, FinTex, blokcheyn texnologiyalari, kriptovalyutalar va markaziy bank raqamli valyutalarining (CBDC) ta’siri o‘rganiladi. Maqolada O‘zbekiston amaliyoti ham nazarda tutilgan bo‘lib, milliy pul-kredit siyosatining o‘ziga xos jihatlari va rivojlanish istiqbollari ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot nazariy bilimlar bilan amaliy ma’lumotlarni uyg‘unlashtirib, pul aylanmasining iqtisodiy taraqqiyotdagi ahamiyatini chuqur tushunishga yordam beradi.