INSON PSIXIKASINING SHAKLLANISHIDA IJTIMOIY MUHITNING O‘RNI VA AHAMIYATI - Muladjanova Mohitabonu (TADQIQOTLAR, 2026)
Anotatsiya: Ushbu maqolada inson psixikasining shakllanishida ijtimoiy muhitning hal qiluvchi o‘rni keng yoritilgan. Psixik rivojlanish biologik, ijtimoiy va psixologik omillarning o‘zaro ta’siri orqali kechadi. Inson tug‘ilgandan boshlab oilaviy munosabatlar, ijtimoiy muloqot, ta’lim jarayoni, madaniy qadriyatlar va jamiyatdagi ijtimoiy rollar uning dunyoqarashi va psixik funksiyalarini shakllantiradi. Maqolada Vygotskiy, Erikson, Bandura kabi olimlarning ijtimoiy rivojlanish haqidagi qarashlari tahlil qilinadi. Shuningdek, bolalikdan kattalikka qadar bo‘lgan davrlarda shaxsning xulq-atvori, idroki, xotirasi, tafakkuri va emotsional barqarorligi ijtimoiy omillar ta’sirida qanday o‘zgarishi bayon etiladi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, sog‘lom ijtimoiy muhit shaxsning moslashuvchanlik, o‘ziga ishonch, kommunikativ qobiliyat va psixologik barqarorlik kabi sifatlarini rivojlantiradi. Aksincha, salbiy muhit psixik jarayonlarning sustlashuvi, emotsional notinchlik va ijtimoiy moslashishdagi qiyinchiliklarga olib kelishi mumkin. Maqola yakunida sog‘lom ijtimoiy muhitni shakllantirish bo‘yicha takliflar berilgan.