TABIIY TILNI QAYTA ISHLASH (NLP) ASOSIDAGI INTELLEKTUAL YORDAMCHI ORQALI TA’LIM JARAYONINI AVTOMATLASHTIRISH - Nazarova Munisa; Ashurov Jasur (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Mazkur maqolada ta’lim jarayonini zamonaviy axborot texnologiyalari asosida avtomatlashtirish masalalari hamda tabiiy tilni qayta ishlash (Natural Language Processing — NLP) texnologiyalariga asoslangan intellektual yordamchi tizimni ishlab chiqish yondashuvlari tahlil qilinadi. Tadqiqotda sun’iy intellekt va mashinaviy o‘rganish usullaridan foydalanish orqali o‘quvchilarning matnli so‘rovlarini avtomatik aniqlash, ularning bilim darajasini baholash va mos o‘quv tavsiyalarini shakllantirish imkoniyatlari o‘rganilgan. Taklif etilgan intellektual yordamchi modeli matnni oldindan qayta ishlash, semantik tahlil va bilimlar bazasi asosida javob hosil qilish bosqichlaridan iborat. Tadqiqot natijalari NLP asosidagi intellektual tizimlar ta’lim jarayonining samaradorligini oshirish, individual yondashuvni ta’minlash hamda pedagogik jarayonni optimallashtirish imkonini berishini ko‘rsatadi.