SURUNKALI YALLIG‘LANISH KASALLIKLARINING AYOLLAR REPRODUKTIV SALOMATLIGIGA TA’SIRI - BAKHODIROVA RUKHSORA AKHTAMJONOVNA (TADQIQOTLAR, 2026)
Surunkali yallig‘lanish jarayonlari ayollar reproduktiv tizimida keng tarqalgan patologik holat bo‘lib, ular nafaqat o‘z-o‘zida jiddiy klinik ahamiyatga ega, balki reproduktiv salomatlikning uzog muddatli buzilishlariga, jumladan, bepushtlik, homiladorlikdagi asoratlar, chala tug‘ilish va perinatal yo‘qotishlar sababchisi sifatida namoyon bo‘ladi. Ushbu maqolaning maqsadi – turli etiologiyadagi (infeksion, autoimmun, idiopatik) surunkali yallig‘lanish jarayonlarining ayollar reproduktiv funktsiyasiga ta’sir mexanizmlarini, klinik ko‘rinishlarini va mumkin bo‘lgan salbiy oqibatlarini tahlil qilish. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, vaqtida aniqlanmagan yoki etarli darajada davolanmagan surunkali yallig‘lanish tashxisli ayollarda reproduktiv yoshi tugaguniga qadar reproduktiv funktsiyaning pasayishi ehtimoli sezilarli darajada yuqori. Maqolada, shuningdek, ushbu patologiyalarning oldini olish, erta tashxislash va samarali davolash strategiyalarining reproduktiv natijalarni yaxshilashdagi ahamiyati yoritilgan.