STRESS GORMONLARI VA RUHIY HOLAT - Umaraliyeva Mubina; Nishonov Baxtiyor (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Stress inson organizmining tashqi va ichki omillarga moslashuv reaksiyasi bo‘lib, u fiziologik hamda ruhiy jarayonlar bilan uzviy bog‘liqdir. Stress holatida organizmda bir qator biologik faol moddalar, xususan stress gormonlari ajralib chiqadi. Ushbu gormonlarga kortizol, adrenalin va noradrenalin kiradi hamda ular markaziy asab tizimi faoliyatiga bevosita taʼsir ko‘rsatadi. Stress gormonlari qisqa muddatli taʼsirda organizmning himoya mexanizmlarini faollashtirsa, uzoq muddatli va surunkali stress holatlarida ruhiy muvozanatning buzilishiga olib kelishi mumkin. Mazkur maqolada stress gormonlarining fiziologik xususiyatlari, ularning ajralib chiqish mexanizmlari hamda ruhiy holatga taʼsiri ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Shuningdek, stress gormonlari bilan bog‘liq holda tashvish, depressiya va emotsional beqarorlik kabi ruhiy holatlarning rivojlanishi yoritiladi. Stressni boshqarish va ruhiy salomatlikni saqlashda gormonal muvozanatning ahamiyati alohida taʼkidlanadi. Ushbu maqola tibbiyot yo‘nalishida tahsil olayotgan talabalar uchun nazariy va amaliy ahamiyatga ega.