ZAMONAVIY XIRURGIYADA HAMSHIRANING O‘RNI - Umaraliyeva Muazzamxon Begishovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Zamonaviy tibbiyot, xususan xirurgiya sohasi kundan-kunga rivojlanib, murakkab va yuqori texnologiyali davolash usullarini o‘z ichiga olmoqda. Ushbu jarayonda hamshiraning o‘rni beqiyos bo‘lib, u jarrohlik jamoasining ajralmas a’zosi hisoblanadi. Hamshira bemor sog‘lig‘ini saqlash, davolash jarayonining samaradorligini oshirish va asoratlarning oldini olishda muhim rol o‘ynaydi. Operatsiyagacha bo‘lgan davrda hamshira bemorni jarrohlik amaliyotiga tayyorlaydi. U bemorning umumiy holatini baholaydi, shifokor tomonidan buyurilgan tahlil va tekshiruvlarning o‘z vaqtida bajarilishini ta’minlaydi. Shuningdek, bemorga operatsiya jarayoni haqida tushuntirish berib, uni psixologik jihatdan tayyorlaydi. Bu esa bemorning qo‘rquvini kamaytirib, operatsiya natijasiga ijobiy ta’sir ko‘rsatadi.