ISHEMIK INSULTDAN KEYINGI ERTA TIKLANISH DAVRIDA DEPRESSIV BUZILISHLARNING SHAKLLANISHI VA KECHISHINING KLINIK-PSIXOPATOLOGIK QONUNIYATLARI - Ziyodullayev Javohir (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ishemik insultdan keyingi erta tiklanish davrida depressiv buzilishlarning shakllanishi va kechishining klinik-psixopatologik qonuniyatlari nevrologiya va psixiatriyaning dolzarb muammolaridan biri bo‘lib, ushbu holatlarni chuqurroq o‘rganish bemorlarning hayot sifati, reabilitatsiya jarayonining samaradorligi va kasallikning uzoq muddatli prognozi uchun muhim ahamiyat kasb etadi. Ishemik insultdan so‘nggi erta tiklanish davri – bu asosan birinchi 3-6 oy oralig‘ida, miya to‘qimalari ishemik shikastlanishdan so‘ng, neyron va neyroglial tuzilmalarda funksiya va tuzilma nuqtai nazaridan tiklanish jarayonlari faollashadigan davrdir. Ana shu vaqt oralig‘ida rivojlanadigan depressiv buzilishlar esa, insultdan so‘nggi umumiy invalidlik, bemorlarning jismoniy va ijtimoiy moslashuvi, shuningdek bevosita o‘lim xavfidagi omillardan biri sifatida qaraladi.