ANESTEZIYA. MAHALLIY ANESTEZIYA. UMUMIY VA MAHALLIY GEMOSTAZ - Obloqulov Jonibek Anvar o'g'li; O'rozqulov Nurbek Akramovich; Saidov T.T (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Anesteziya – tibbiyot amaliyotining eng muhim va ajralmas qismlaridan biri hisoblanadi. Bu tushuncha ostida og‘riqni va tananing boshqa noqulay sezgilari chiqarib tashlanadigan turli xil usullar, jarayonlar va vositalar tushuniladi. Anesteziya turli xil jarrohlik amaliyotlarini, travmatik manipulyatsiyalarni va tashxis maqsadida o‘tkaziladigan ayrim diagnostik protseduralarni og‘riqsiz va xavfsiz tarzda bajarishga imkon yaratadi. Anesteziya so‘zining o‘zi “og‘riq yo‘qolishi” yoki “tuyg‘uni sezmaslik” ma’nolarini anglatuvchi yunoncha “an-” (inkor) va “aisthesis” (sezgilar) so‘zlarining birikmasidan kelib chiqqan. Bu soha tibbiyotda zamonaviy diagnostika va davolashning rivojlanishida asosiy bosqich hisoblanadi.