TAQDIR PESHONA YOKI INSON QO’LIDA - Risbayeva Luna Askanbaevna; Sadinov Ma’rufjon Normo’min og’li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada jamiyatda fohishalik muommasi va uning sabablarini taqdir tushinchasi bilan bog’liq holda tahlil qilinadi.Foxishalikka olib keluvchi ijtimoiy, axloqiy va shaxsiy omillarini organib, bu foxishalik faqat taqdirga bog’liq emas balki u yolni ozlarining shaxsan sharoitadan, majburiyatlaridan yoki atrof-muhitning orqasidan va tasiridan kelib chiqishini yoritadi.Maqolada foxishalikni majburiy va ixtiyoriy yollar bilan tanlash uning sabablarida oilaviy muommalar,iqtisodiy qiyinchiliklar,zo’rovonlik yoki talimiy yetishmovchiliklar kabi omillar korib chiqiladi. Shuningdek bunga degan jamiyatning va huquqiy munosabi qanday ekanligi ham tahlil qilinadi.Shu bois tadqiqotlarga qaraganda har bir kishining taqdiri oldindan yozilib qoyilgan bolsa ham ularning shaxsan ozlarining tanlovlari orqali hayot yolini ozgartirishi mumkinligi takidlanadi. Ba’zi insonlar o‘z hayotlarini “taqdir” bilan bog‘lab, har qanday holatni oldindan belgilangan deb qabul qilishsa, boshqalar esa inson o‘z hayotini o‘zi boshqarishi mumkinligini ta’kidlaydi. Ushbu maqolada fohishalik holati taqdir bilan bog‘liqmi yoki u ijtimoiy va shaxsiy omillar natijasi sifatida yuzaga keladimi, degan savolga javob izlaymiz.