E.VOHIDOVNING “O‘ZBEGIM” QASIDASIDA KONSEPT TUSHUNCHASI - Rustamova Mashhura Shokir qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada o‘zbek adabiyotining yetuk namoyondasi, xalq shoiri Erkin Vohidovning "O‘zbegim" qasidasidagi konsept tushunchasi lingvopoetik va kognitiv tahlil doirasida o‘rganiladi. Tadqiqot davomida qasidaning asosiy konseptual maydonlari, ularning ichki tuzilishi, semantik qatlamlari hamda milliy madaniy kodlar bilan o‘zaro bog‘liqligi tahlil qilinadi. Qasidadagi bosh konsept - VATAN/O‘ZBEKISTON - ning ko‘p qirrali semantik strukturasi, uning periferiyasida joylashgan qo’shimcha konseptlar (TARIX, ILM-U MA’RIFAT, AZOB-UQUBAT, SADOQAT, ISTIQLOL) bilan munosabatlari she’riy matn asosida ochib beriladi. Tadqiqot natijasida "O‘zbegim" qasidasi o‘zbek tilshunosligi va adabiyotshunosligida konseptual tahlilning samarali namunasi sifatida talqin etiladi.