ABU ALI IBN SINO TAʼLIM TARBIYA HAQIDA - Omonova Lobarxon; Talibdjanova Madina (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Abu Rayhon Beruniyning ta’lim va tarbiya haqidagi qarashlari tahlil qilinadi. Muallifning fikricha, ta’lim insonning aqliy, ma’naviy va amaliy rivojlanishida markaziy rol o‘ynaydi. Beruniy ilmni faqat bilim manbai sifatida emas, balki tafakkur va axloqiy yetuklikni shakllantiruvchi vosita sifatida ko‘radi. Shuningdek, maqolada ta’limning shaxsiy va jamiyat taraqqiyotidagi ahamiyati, amaliy bilim bilan nazariy bilim uyg‘unligi ham yoritilgan. Beruniyning qarashlari zamonaviy ta’lim tizimi uchun ham dolzarb bo‘lib, insonni har tomonlama rivojlantirishga qaratilgan yondashuv sifatida qadrlanishi mumkin.