POSHSHO XO‘JANING “MIFTOҲ UL-ADL” ASARIDA ADOLATNING IJTIMOIY-HUQUQIY MEZON SIFATIDA YORITILISHI - Qarluq Ehsan (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Poshsho Xo‘janing “Miftoҳ ul-adl” asari o‘z davrida adolat, huquq va jamiyat masalalarini ijtimoiy-huquqiy nuqtayi nazardan ko‘rib chiqqan asarlardan biri sifatida o‘ziga xos ahamiyatga ega. Ushbu asarda adolatning jamiyat taraqqiyotidagi o‘rni, davlat va shaxs orasidagi munosabatlar, hukmdorning vazifalari, ahloqiy tamoyillar va huquqiy qadriyatlar keng yoritiladi. Asar muallifi adolatni nafaqat axloqiy qadriyat, balki jamiyatda barqarorlik, tinchlik va taraqqiyotni ta’minlaydigan asosiy mezon sifatida qaraydi. Uning fikricha, har bir jamiyatning mustahkamligi va farovonligi, avvalo, adolatning jamiyat hayotining barcha jabhalarida to‘laqonli namoyon bo‘lishi bilan uzviy bog‘liq.