“MAHMUD QOSHG‘ARIYNING “DEVONU LUG‘OTIT TURK” ASARIDA TA’LIM, BILIMLARNI UZATISH VA TASHKILIY MADANIYAT TUSHUNCHALARINING TAHLILI” - GHIYASI SHOKORULLAH (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mahmud Qoshg‘ariy va uning “Devonu lug‘otit turk” asari turkiy xalqlarning ilmiy, madaniy va ma’naviy hayotida beqiyos o‘rin tutadi. Ushbu nodir asar turkiy xalqlarning tilini, dunyoqarashini, hayot falsafasi va qadriyatlarini o‘zida mujassam etgan nodir yodgorliklardan biridir. Ayniqsa, asarda ta’lim, bilimlarni uzatish hamda tashkiliy madaniyat tushunchalari keng yoritilgan bo‘lib, bu orqali Qoshg‘ariy zamonasining o‘ziga xos ilmiy va ijtimoiy muhitini chuqur his qilish mumkin. Asarda ta’lim va tarbiya masalalariga oid fikrlar, bilim uzatish usullari va turkiy xalq hayotida oʻzaro aloqa hamda tashkilotchilik madaniyatining shakllanishi aniq aksini topgan.