SHAXSDA STRESS VA XAVOTIR DARAJASINING SHAKLLANISHIGA IJTIMOIY OMILLARNING PSIXOLOGIK TA’SIRI - Ahmedova Shohsanam Anvarjon qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada shaxsda stress va xavotir (anksiyete) holatlarining shakllanishiga ta’sir etuvchi ijtimoiy omillar psixologik nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Zamonaviy jamiyatda ijtimoiy munosabatlarning murakkablashuvi, axborot oqimining ortishi, iqtisodiy bosimlar va shaxslararo munosabatlardagi ziddiyatlar stress va xavotir holatlarining keng tarqalishiga sabab bo‘lmoqda. Maqolada oilaviy muhit, ta’lim jarayoni, ish faoliyati, ijtimoiy tarmoqlar va jamiyatdagi ijtimoiy kutilmalar shaxs psixikasiga qanday ta’sir ko‘rsatishi ilmiy asosda yoritiladi. Shuningdek, stress va xavotirning shaxs xulq-atvori, emotsional holati va ruhiy barqarorligiga ta’siri tahlil qilinadi. Tadqiqotda psixologik moslashuv, stressga chidamlilik va ijtimoiy qo‘llab-quvvatlash omillarining ahamiyati alohida ta’kidlanadi. Maqola natijalari stress va xavotirni kamaytirishga qaratilgan psixologik profilaktika va psixokorreksion chora-tadbirlarni ishlab chiqishda muhim nazariy va amaliy ahamiyatga ega.