ICHAK INFEKSIYALARI.DIZENTERIYA KASALLIGI - Xojiyeva Xayitxon Tolipovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Dizenteriya - bu ichakning, odatda yo’g’on ichakning yallig’lanishiga olib keladigan keng tarqalgan oshqozon-ichak kasalligi. Bu og’ir diareyaga olib keladi, ko’pincha axlatda qon yoki shilimshiq bilan birga keladi. Kasallik, ayniqsa, ushbu davrda keng tarqalgan muson mavsumi, chunki u ifloslangan suv va oziq-ovqat orqali tarqaladi. Shuning uchun bu davrda nima yeyish va ichishga juda ehtiyot bo’lish kerak. Jahon sog’liqni saqlash tashkiloti (JSST) ma’lumotlariga ko’ra, dizenteriya deb ta’riflanadi diareya axlatda ko’rinadigan qon bilan, ichakning yallig’lanishi va infektsiyasining belgisi.