INSON HAYOTIDAGI JISMONIY TARBIYANING MOHIYATI VA MAZMUNI, KELAJAK AVLOD UCHUN FOYDALI TOMONLARI - Sherimbetova Ulboʻlsin Odamboy qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada jismoniy tarbiyaning inson hayotidagi o’rni, uning ma’naviy, ruhiy va ijtimoiy rivojlanishga ko’rsatadigan ijobiy ta’siri keng yoritiladi. Jismoniy tarbiya nafaqat sog’lom turmush tarzini shakllantiradi, balki kelajak avlodning intizomli, faol va maqsadga intilgan shaxs bo’lib ulg’ayishiga xizmat qiladi. Maqolada muntazam jismoniy mashqlar orqali sog’lom avlodni tarbiyalash, yoshlarning stressga qarshi kurashish qobiliyatini oshirish, o’quv jarayonidagi faollikni kuchaytirish va jamiyatda sog’lom muhit yaratish kabi jihatlar ilmiy asosda tahlil qilinadi. Shuningdek, jismoniy tarbiya o’quvchi-yoshlarning jamoada ishlash ko’nikmasini rivojlantirishi, o’zini boshqarish va o’zini anglash jarayoniga ta’siri alohida ko’rsatib o’tiladi. Tadqiqot natijalari kelajak avlod tarbiyasida jismoniy faollikni strategik omil sifatida qo’llash bo’yicha amaliy tavsiyalarni taklif qiladi.