“OʻZBEKISTONDA HUQUQBUZARLIKLARNING OLDINI OLISHDA PROFILAKTIKA INSPEKTORLARI VA NODAVLAT NOTIJORAT TASHKILOTLARI HAMKORLIGI: HUQUQIY VA AMALIY JIHATLAR” - Majidov Shoxjaxon Komiljon oʼgʼli; Mamatov Shermuxammad Ilxom oʼgʼli (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Oʻzbekistonda huquqbuzarliklarning oldini olishda profilaktika inspektorlari va nodavlat notijorat tashkilotlari (NNTlar) oʻrtasidagi hamkorlikning huquqiy, tashkiliy va amaliy jihatlari tahlil qilingan. Maqolada davlat va jamiyat institutlari oʻrtasida hamkorlikning ahamiyati, mavjud muammolar va ularni bartaraf etish yoʻllari koʻrsatilgan. Shuningdek, huquqiy ong va madaniyatni oshirish, jinoyatchilikka moyil shaxslar bilan ishlash, ijtimoiy reabilitatsiya va viktimologik profilaktika kabi sohalarda NNTlar bilan hamkorlikning samarali mexanizmlari tavsiflangan. Muallif tomonidan hamkorlikni huquqiy asoslar bilan mustahkamlash, axborot almashinuvini raqamlashtirish, oʻquv va moliyaviy qoʻllab-quvvatlash choralarini joriy etish boʻyicha aniq takliflar berilgan. Maqola huquqbuzarliklar profilaktikasini kuchaytirishda NNTlar bilan hamkorlikni samarali tashkil etish boʻyicha amaliy yoʻl-yoʻriq sifatida xizmat qiladi.