ОИЛАВИЙ (МАИШИЙ) ЗЎРАВОНЛИК ЖИНОЯТИНИ КРИМИНОЛОГИК ТАҲЛИЛИ: ТУЗИЛИШИ ВА РИВОЖЛАНИШ ТЕНДЕНЦИЯЛАРИ - Атаназаров Хуршид Наджимович (TADQIQOTLAR, 2026)
Мазкур тезисда Ўзбекистон Республикасида 2023–2025 йиллар давомида қайд этилган оилавий (маиший) зўравонлик жиноятларининг кўрсаткичлари жиноят-ҳуқуқий ҳамда криминологик хусусиятларига кўра комплекс таҳлил қилинган. Тадқиқотда Жиноят кодексининг 126¹-моддаси қисмлари кесимида зўравонликнинг босқичма-босқич эскалацияси, оғирлаштирувчи ҳолатлар, рецидив, қурол қўллаш ва ўлим билан боғлиқ ҳолатлар таҳлили батафсил ёритилган. Шунингдек, жиноятларнинг мавсумий хусусиятлари таҳлил қилиниб, ёз ойлари ҳамда йил якунида зўравонлик ҳолатларининг ўсишига таъсир этувчи ижтимоий, психологик ва криминологик омиллар очиб берилган.