CHO‘LPON EPIK ASARLARIDA JADIDONA QARASHLAR IFODASI - Norqobilova Oydin (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: mazkur maqolada XX asr boshlaridagi jadidchilik harakati va uning o‘zbek adabiyotidagi yetuk namoyandasi Cho‘lpon ijodi o‘rtasidagi g‘oyaviy- badiiy bog‘liqlik tahlil qilinadi. Adibning epik asarlari, xususan, “Kecha va kunduz” romani misolida jadidona qarashlar — ma’rifatparvarlik, milliy ong, shaxs va ayol erkinligi, ijtimoiy adolatsizlikka qarshi kurash g‘oyalari ochib beriladi. Maqolada Cho‘lponning badiiy tafakkuri orqali jamiyatni uyg‘otish, inson qadr-qimmatini yuksaltirishga qaratilgan estetik va falsafiy qarashlari ilmiy-nazariy jihatdan yoritiladi.