RAQAMLI TRANSFORMATSIYA SHAROITIDA SPORT TASHKILOTLARINING YANGI BIZNES MODELLARINI ISHLAB CHIQISH - G’ulomov Musurmon (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Zamonaviy sharoitlarda raqamlashtirish jamiyatning barcha sohalariga, shu jumladan sport tizimiga ham kuchli ta’sir ko‘rsatmoqda. Ushbu tadqiqot raqamli texnologiyalarning sport sohasidagi ahamiyatini, global tendentsiyalarni va O‘zbekistonda raqamli sportni rivojlantirish yo‘llarini o‘rganadi. COVID-19 pandemiyasi sport sanoatida an’anaviy yondashuvlarning samarasizligini ko‘rsatdi va raqamli echimlarni joriy etish zarurligini oshirdi. Virtual musobaqalar, e-sport, ma’lumotlar tahlili, sun’iy intellekt (AI) va kiyiladigan texnologiyalar kabi innovatsiyalar sportchilarning tayyorgarligini, muxlislar bilan aloqani va boshqaruv samaradorligini yaxshilash imkoniyatlarini beradi. O‘zbekiston sport tizimi raqamli transformatsiyaning yangi bosqichida bo‘lib, uning rivojlantirilishi uchun infratuzilma, raqamli savodxonlik, moliyalashtirish va xalqaro tajriba almashinuvini yaxshilash kerak. Tadqiqotda raqamli sport biznes modellari, sportchilar ma’lumotlarining xavfsizligi, kiberxavfsizlik va innovatsion platformalarni joriy etish bo‘yicha amaliy tavsiyalar berilgan.